19 Kasım 2009 Perşembe

İpini Koparmış İtler

Bundan yaklaşık 6-7 sene önceydi sanırım. Çok hayal meyal hatırladığım için bu lafı nerede duyduğumu söyleyemiyorum. O zamanlar çok beğenerek dinlediğim yazılarını ağzım açık okuduğum Hıncal Uluç (benim yaş 17-18 tabi:) ; "Üç büyük takımımızın basketbolda bulunduğu durumlara bakın! Bu takımlar basketbola kaynak ayırsa, Türk basketbol liginde kalite artsa, salonlar basketbolseverlerle dolsa." minvalinde bir fikir getirmişti ortaya.Aklı başında her basketbol sever gibi bende kendi kendime "Neden olmasın? Olsa ne güzel olur." demiştim. 

Aradan geçen yıllar içinde bu oldu. Büyük takımlarımız dev sponsorluk anlaşmaları ile güçlü kadrolar kurdular. Büyük reakabetin içine girip basketbol ligini Efes-Ülker ligi olmaktan çıkardılar. Ama bugun sahalarda olanları gören her basketbolsever üç büyüklerin basketbola önem vermeye karar verdiği o güne lanet ediyolardır.

Bu fikri çok objektif bir şekilde ne kadar değerlendirebilirim bilmiyorum. Ama basketbol seyircisi futbol seyircisi gibi değildir. Kaybettiği zaman hazmedebilir basketbol seyircisi, karşı tarafın elini sıkıp kutlayabilir. Basketbol seyircisine zevk veren ilk şey kimin kazandığı değildir. Basketbol seyircisi güzel oyun istediği için basketbolu izler. Kendi takımının kazanması sadece olayı daha güzel kılar. Herşeyden önce basketbol seyircisi holigan değildir!

Holiganizm bir kanser gibidir. Bir tribünde yer alan ve bu felsefeyi kendi hayatı haline getirmiş 3 kişi bile o tribünü inanılmaz olaylara imza atacak bir kitleye dönüştürülebilir. Tıpkı kanser gibi iş ilerledikten sonra bunun önünü almanın yolu yoktur. Futbol sahalarında bunun yok etmenin bir yolu olmadığı için kanser kontrol altına alınmaya çalışılır. Tel örgüler altında verebileckleri zararlar minimuma indirgenir, giriş çıkışlar sıkı kontrol altındadır vs vs... 

Sözde üç büyüklerin basketbol ligine tekrar önem verdiği o günden beri (ki o güne tekrar lanet olsun) futbol seyircileri, ipini koparmış itler gibi basketbol salonlarına doluştular.  Sorsan rebound nedir, steps nedir, alan savunmasında ne yapılır bilmeyen herifler, sadece bağırarak takımlarını destekleyeceklerini sanan aciz insanlar gelmeye başladı maçlara. Lütfen burdan basketbol bilmeyen bu oyunu izlemesin anlamı çıkmasın. Söylemeye çalıştığım bu insanların basketboldan bi haber olmalarının yanında oyundan zerre zevk alamadıklarıdır. Başka bir tabir kullanmayı çok isterdim ama "ipini koarmış itler" den daha iyi bişey bulamıyorum maalesef. 

Gerek geçen sene Efes Pilsen-Fenerbahçe serisinde olanlar, gerek Galatasaray-Fenerbahçe maçında yaşananlar.... Bir basketbol sever olarak içimi parçalıyor. Yemin ederim umurumda olan ne Türk basketbolu, ne yurtdışında ülkemizin imajı.    

Boston Celtics'in efsane koçu ve genel menerjeri Red Auerbach sayfalarca kitap yazılabilecek bu spor için çok güzel bir tanım kullanmıştı.... 

"Güzel Oyun"

Bu ipini koparmış it sürülerinin bu oyunda yeri yok....

Holiganizm basketboldan defol!!!!


1 yorum: