7 Eylül 2009 Pazartesi

Bir Şampiyona Başlarken

Herkese selamlar;

Avrupa basketbol şampiyonasının başlamasına saatler kala benim gibi pek çok basketbolseverin iftar vaktini bekler gibi maç saatini beklediğinden hiç şüphem yok. Genel bir değerlendirme yapmak için biraz geç kaldığımın farkındayım o yüzden grup maçları süresince sadece Türkiye maçları hakkında bişeyler karalamaya çalışıcam.

İlk maçımızı yapacağımız Litvanya Avrupa basketbolunda çok ciddi ekole sahip bir ekip. Katıldığı her şampiyonada olduğu gibi Eurobasket 2009'a da madalya için geldiler ama bu sefer işler herzamankinden biraz farklı. Litvanya denince akla gelen en büyük yıldızları yok yanlarında. Bana göre Avrupa'nın tartışmasız en iyi oyun kurucusu Sarunas Jasikevicius ve yine Avrupa'nın en iyi skorer guradlarından biri olan Ramunas Siskauskas kadroda değiller. Bunun yanında normelde benchten gelen ve müthiş bir delicilikle rakip savunmayı darma duman edebilme kapasitesine sahip Kaukenas'ta eksiklerden biri. 

Peki. "babacım adamlar kadronun yarısını getirmemiş biz alırız Litvanya'yı aşağı." denebilirmi? Kesinlikle hayır bu 3 süperstarın yokluğun rağmen hala müthiş bir potansiyeli var bu takımın. Evet belki guardların yarısı yok ama Lavrinovic kardeşler bu şampiyonadaki her takımın pota altını inim inim inletebilecek adamlar. Kerem Gönlüm'ün şok doping olayı (bu konuya daha sonra değineceğim) sayesinde pota altındaki savaşçı gücümüzün bir kısmını yitirdik. Kaya Peker'in bu takıma çağırılmaması konusunda şimdilik bişey söylemiyorum zira çok doluyum.

Sevgili basketbol federasyonu yetkililerimizin ve bence takımımızın en büyük handikapı olan Tanjevic'in neden 2 Avrupa ve 1 dünya şampiyonasını gayet başarılı bir şekilde tamamlamış, kamyon dolusu uluslararası tecrübesi olan Kaya Peker'i kadroya çağırmadıklarını aklım hafzalam almıyor.

Konuyu çok dağıttık. Peki bizim bu maçtaki avantajımız ne olacak? Her zaman olduğu gibi en büyük avantajımız tıpkı futbolda olduğu gibi gazımız olacak. Yani yapmamız gereken maça iyi başlamak, çünkü Litvanya'nın eksikleri sağolsun kadrolarımız şu an kafa kafaya. Dediğim gibi temel ihtiyacımız maça kafa kafaya başlamamız vunun ardında yapmamız gereken tek şey Hidayet'in yanına yardımcılar bulabilmek. 

Bu sene NBA playoffları ve final serisi sağolsun bu şampiyonada Hidayet topu her aldığında kafasında 2 kişi bulacaktır. Hidayet topu iyi dolaştırabilen, pas ve oyunu yönlendirebilme yeteneği çok yüksek bir oyuncu. Bu yüzden bu ikili sıkıştırmalar eğer iyi kullanabilirsek bizim avantajımız olacaktır. 

Yine Lityanya'nın eksiklerinin doğurduğu bir avantaj, Jasikevicius gibi bir pick&roll üstadının kadroda olmaması savunmamızın dış atışlara daha çok odaklanmasını sağlayacatır.

Hidayet, Ersan, Ömer hücümda, Kerem, Oğuz  ve yine Ömer savunmada çok şey beklediğim isimler. Bu maçı kazanmamızın gruptan çıkmamızı yarı yarıya garantileyeceğini söyleyebiliriz. Güzel basketbol izleyeceğimize şüphe yok.

Umarım kazanırız.

1 yorum: